Kas tieši notiek, kad izslēdzat Windows vai izrakstāties no tā?

Kad izslēdzat, restartējat vai izrakstāties no datora, sistēma Windows daudz strādā fonā. Process nodrošina, ka visi jūsu darba un lietojumprogrammu dati tiek saglabāti pirms aparatūras izslēgšanas.

Windows pārbauda, ​​vai nav pieteikušies lietotāji (izslēdzoties)

Kad sakāt datoram izslēgties vai restartēt, Windows vispirms pārbauda, ​​vai citos Windows lietotāju kontos ir aktīvas sesijas. Tas notiek, kad bloķējat savu Windows sesiju un pierakstāties ar citu lietotāja kontu pirms izrakstīšanās.

Ja sistēma Windows pamana, ka cits lietotājs vēl nav pareizi izrakstījies, tiks parādīts ziņojums “Kāds cits joprojām izmanto šo datoru”. Šis cits lietotājs var zaudēt visus nesaglabātos datus atvērtajās lietojumprogrammās, ja piespiedu kārtā restartēsit. Parasti ir ieteicams šeit apstāties un ļaut citam lietotājam pierakstīties, saglabāt savu darbu un atteikties pirms izslēgšanas.

Operētājsistēmā Windows varat noklikšķināt uz Izslēgt tik un tā, ja esat pārliecināts, ka citam lietotājam nav neviena atvērta darba, ko saglabāt. Tādējādi tiks piespiedu kārtā izrakstīta cita lietotāja konts, aizverot visas atvērtās lietojumprogrammas. Visi nesaglabātie dati tiks zaudēti.

Ja esat vienīgais pierakstījies lietotājs, šis ziņojums netiks rādīts, un sistēma Windows pāries tieši uz nākamo darbību.

Windows liek programmām saglabāt darbu un aizvērt

Pirms jūs faktiski izrakstāties no datora, sistēma Windows liek visām jūsu atvērtajām programmām saglabāt savu darbu un aizvērt. Tas notiek arī tad, kad izslēdzat vai restartējat datoru, jo izrakstīšanās ir nepieciešama izslēgšanas procesa daļa.

  Kā pārslēgties uz lokālā lietotāja kontu operētājsistēmā Windows 10

Konkrēti, Windows nosūta WM_QUERYENDSESSION ziņojumu katram atvērtajam logam. Tas ne tikai piespiedu kārtā aizver visas atvērtās programmas. Programmām tiek likts saglabāt savu darbu un aizvērt, un var paiet kāds brīdis, pirms tas tiek darīts. Tāpēc dažkārt var būt nepieciešams laiks, lai izslēgtu datoru vai izrakstītu no tā.

Programmas var “bloķēt” šo procesu, sakot, ka tām ir nepieciešama lietotāja ievade no jums. Piemēram, programmā var būt atvērti faili, kas jāsaglabā. Ja lietojumprogramma lūgs ievadi, tiks parādīts ziņojums “Šī lietotne novērš izslēgšanu”. Lietojumprogramma var arī parādīt pielāgotu ziņojumu šeit ar ShutdownBlockReasonCreate funkcija.

Ja redzat šo ziņojumu, noklikšķiniet uz „Atcelt“, pārbaudiet lietojumprogrammu, saglabājiet datus un aizveriet to pašam. Ja vēlaties izmest datus, varat turpināt, tā vietā noklikšķinot uz “Tik un tā izslēgt” vai “Tik un tā izrakstīties”.

Ņemiet vērā, ka Windows aizver citas lietojumprogrammas, tiklīdz tās ir gatavas. Tātad, ja jums ir atvērtas desmit lietojumprogrammas un tikai viena neļauj jums aizvērt, jūs redzēsit tikai šo vienu lietojumprogrammu, ja šeit noklikšķināsit uz „Atcelt“. Windows jau būs aizvērtas pārējās deviņas lietojumprogrammas.

  Emocijzīmju izmantošana operētājsistēmā Windows 10

Operētājsistēmā Windows 10 sistēma Windows arī atcerēsies, kuri lietojumprogrammu logi bija atvērti, un mēģinās tos atkārtoti atvērt nākamreiz, kad pierakstīsities datorā.

Windows izslēdz jūs

Pēc tam, kad visām atvērtajām programmām ir norādīts, ka tās saglabā datus un jāizslēdz, sistēma Windows jūs izraksta. Visa Windows “sesija”, kas pieder jūsu lietotāja kontam, ir beigusies, un neviena atvērta programma neturpinās darboties kā jūsu lietotāja konts.

Daudzas atsevišķas darbības ir saistītas ar tīru izrakstīšanos no sistēmas Windows. Piemēram, jūsu lietotāja konta Windows reģistra stropu saturs parasti tiek saglabāts atmiņā. Kad izrakstāties, tie tiek saglabāti diskā. Nākamajā pierakstīšanās reizē tie tiks ielādēti atpakaļ atmiņā.

Ja jūs tikko izrakstāties, sistēma Windows atgriež jūs pierakstīšanās ekrānā, lai jūs varētu pierakstīties kā cits lietotājs. Ja izslēdzat vai restartējat, sistēma Windows turpina izslēgšanas procesu

Windows izslēdzas pats

Kad sistēma Windows ir pabeigusi izrakstīties no visiem lietotājiem, tai tikai pašai jāizslēdzas. Windows liek visiem sistēmas pakalpojumiem un saviem procesiem tīri izslēgties, saglabājot visus nepieciešamos datus diskā. Konkrēti, tas nosūta SERVICE_ACCEPT_PRESHUTDOWN ziņojumu visiem strādājošiem pakalpojumiem. Kad pakalpojumi ir brīdināti, tie saņem ziņojumu SERVICE_ACCEPT_SHUTDOWN. Pakalpojumam ir 20 sekundes, lai to iztīrītu un izslēgtu, pirms sistēma Windows to piespiedu kārtā izslēdz.

Windows 10 saglabās arī jūsu Windows kodola stāvokli diskā. Tas ir kā daļējs ziemas miegs. Nākamajā reizē, kad startējat datoru, sistēma Windows var atkārtoti ielādēt saglabāto kodolu un sāknēt ātrāk, izlaižot lēnāko aparatūras inicializācijas procesu. Šo funkciju sauc par „ātro palaišanu“.

  Kā iegūt Windows 10 File Explorer lenti operētājsistēmā Windows 11

Windows arī strādās, lai lietotu visus pieejamos Windows atjauninājumus izslēgšanas procesa pēdējās daļās. Windows veic dažādus atjaunināšanas uzdevumus izslēgšanas laikā, pirms datora startēšanas un fonā, kamēr tas darbojas.

Kad viss ir izdarīts, Windows tīri atvienos jūsu cietvielu disku vai cieto disku, gaidot “viss skaidrs” signālu, kas norāda, ka visi sistēmas dati ir saglabāti fiziskajā diskā. Visa programmatūra ir tīri izslēgta, un visi jūsu dati tiek saglabāti diskā.

Windows izslēdz datoru

Visbeidzot, Windows nosūta ACPI izslēgšanas signālu uz jūsu datoru. Tas liek jūsu datoram fiziski izslēgties. Izslēgšanas process ir pabeigts.

Ja kādreiz esat izmantojis sistēmu Windows 95, atcerēsities dienas pirms ACPI izslēgšanas signāla. Šajā darbībā operētājsistēmā Windows tika parādīts ziņojums “Tagad ir droši izslēgt datoru”, un jums pašam bija jānospiež fiziskā barošanas poga. ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) standarts, kas pirmo reizi tika izdots 1996. gadā, ļauj Windows izslēgt datoru.

Tas darbojas savādāk nekā miega vai pārziemošanas režīms. Miega režīmā jūsu dators paliks ieslēgts ļoti mazjaudas režīmā. Izmantojot hibernācijas režīmu, jūsu dators visu sistēmas stāvokli saglabās diskā un atjaunos, kad to atkal ieslēdzat.